Svilengrad24

Събота, 7 Март 2015

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Ивайло Калоянчев замества баща си в „Г-н Ганьо Балкански”

06.03.2015 16:15

подробности...

Производителите на тютюн се разбраха за националните доплащания

06.03.2015 15:52

подробности...

Кандидат-митничарите на изпит за 20-те места в Свиленград

05.03.2015 16:23

подробности...

Десетки знамена и цветя за почит на Трети март

03.03.2015 16:43

подробности...

„НИЛ” грабна купа „Трети март” в драматичен финал

03.03.2015 15:59

подробности...

„Песните на Орфей” от Тракия до Родопа звучат тази събота

20.04.2012 16:03 (автор: Svilengrad24) Видяна: 932 пъти

„Песните на Орфей” от Тракия до Родопа звучат тази събота

Тракийски и родопски песни ще могат да чуят почитателите на фолклорната музика тази събота. „Пролетен концерт с песните на Орфей” ще представят от 18.30 часа в залата на читалището гласовитите тракийски певци и певици от народен хор „Станко Панайотов” с ръководител Кичка Славова. Специално участие в концерта ще вземе и фолклорна група от смолянското село Полковник Серфимово, която ще внесе и родопския полъх на фолклорната изява.

Народен хор „Станко Панайотов” е основан през 1953г. и догодина ще отбележи 60 години от създаването си. Лауреат е на ІІ, ІІІ, ІV, V, VІ и VІІ републикански фестивали на художествената самодейност; носител на три сребърни и пет златни медала. Ръководителят на хора Станко Панайотов и една от хористките са носители на орден „Кирил и Методий”- ІІІ степен. Хорът е носител на „Гранд При 2003г., на фестивала „Евро фолк” гр. Велико Търново, „Гранд При 2004г.” на фестивала „Евро фолк” гр. Цариброд- Сърбия, „Гранд При 2009г.” на Черноморски събор „Евро Фолк 2009”.

Има изяви зад граница в Гърция, Турция, Германия, Сърбия. През 2007г. участва в 19- тия Международен фестивал за фолклорни изпълнители гр. Босра- Сирия. През 2010г. участва в Дни на българската култура в гр. Кошице- Словакия и в Събор на славянското единство- с. Ябълково, общ. Димитровград.

Народният хор е формация с изграден стил и самобитност, демонстриращи богатството на българския фолклор. В репертоара са включени обработки на български народни песни от всички фолклорни области, като особено място имат песните от Тракия. Особено впечатлява богатството от мъжки гласове в групата. Изпълненията са в съпровод на гъдулка, акордеон, тъпан. Входът за концерта тази събота е 3 лв.

бутон за споделяне в социални мрежи

Автор
Email:
Коментар*
Код*
моля, въведете 4-те цифри
от изображението
Съгласен съм и приемам Общите условия за ползване

Comments(3)

д-р Георги Филипов
20.04.2012 18:40

Много добра инициатива ! Искам да добавя,че доброто изпълнение на тази формация може всеки да намери и в ИНТЕРНЕТ - на страницата на Еурофолк Велико Търново. Издадените и промоцирани 5 диска с най-доброто на формацията,могат да радват сърцата и празниците на всеки,който обича българския фолклор!

радио Менци
12.05.2013 15:04

На вашето внимание Ви предоставяме едно интервю на д-р Георги Филипов от София, пял в Народен хор „Станко Панайотов” Свиленград.

Радио Менци:
Добър ден г-н Филипов разкажете много накрадко за началото, кое ви свързва със Свиленград знаем че вие сте от там така ли е?

д-р Георги Филипов:
Да. Там съм роден, там съм завършил средното си образование и там съм съм заобичал българската народна музика !

Радио Менци:

Знаем, че сте пяли във Народен хор „Станко Панайотов” Свиленград.Бихте ли ми разказали любопитни факти как е създаден хора и колко време сте пяли там?


д-р Георги Филипов:

Хорът е създаден с помощта на Големия Филип Кутев през далечната 1953 година. Заедно с тогавашния ръководител на хора - Станко Панайотов, чието име става патрон на хора след неговата смърт,през 1969 година,са ходили от село на село в региона, за да издирват хора, които могат да пеят и свирят и да изпълняват български народни песни и да могат да боравят с музикални инструменти. Успя ли са да намерят 70 човека за участници в хора и 20 души музиканти. На тези, които са били от селата, са успяли да уредят работа и жилища в града, за да могат да участват в състава към читалището. Ентусиазмът на всички е бил много голям и работата на хорът е започнала трескаво, за представяне в различните местни, окръжни и национални фестивали. Носители са на 3 златни, 5 сребърни и много бронзови медали от различни фолклорни фестивали. Носители са на Гранд При на Еврофолк - Велико Търново,на 19-ти международен фолклорен фестивал Босра -2007 в Сирия

Ръководителката на състава сега - Кичка Славова е призната от Еврофолк - за МАЕСТРО
Аз съм участвал в състава 10 години. Научил съм много песни, които съм прибавил в личния ми репертоар, който наброява 250-300 песни, които изпълнявам с удоволствие, без да ги бъркам по мелодия и текст. Продължавам да събирам автентични песни от всички фолклорни области на страната, да ги разучавам и изпълнявам на сърце са ми бързите, игриви песни, които са и по-атрактивни за публиката не мога да изпълнявам бавни, опитвал съм се и не става. Аз не съм професионалист и не претендирам за такъв.

Радио Менци:

Като част от екипа на Българо-холандско онлайн фолклорно радио "Менци" от далечната 2010 може ли да отправите поздрав към нашите слушатели и към юбилярите от Народен хор „Станко Панайотов” Свиленград

д-р Георги Филипов:

С удоволствие приех, да стана част от екипа на интернет - радио "Менци", защото обичам българската народна музика, искам тя да бъде популяризирана сред младите хора. Да остане за винаги в техните сърца и да не забравят, където и да се намират по света, че са БЪЛГАРИ ! Открих във фейсбук една страница под надслов" С любов за българския фолклор", а със същото заглавие правим рубрика в радиото. Тук даваме думата на всеки, който иска да сподели своето мнение за родния фолклор и да участва със свое изпълнение или да чуе любим изпълнител.

Радио "Менци" проведе едно много хубаво мероприятие в Свиленград , съвместно с тракийската организация и фолклорният състав на Посолството на Индонезия в София. Така на практика сложихме началото на фолклорните триъгълници - "Фолклорна фиеста", което се превръща в един празник на приятелството между два непознати едни за други народа - България и Индонезия.

Искам да добавя, че страницата на "С любов за българския фолклор" - наброява вече 650 човека и всеки ден се получават молби за присъединяване към групата. Това говори, че нашият фолклор е популярен и няма лесно да се поддаде на манипулации и подобни схеми, за неговото затриване или унищожаване!

Подготвил : Константин Лазаров – Българо-холандско онлайн фолклорно радио "Менци"

ДПС пазаруват ромите в Хасково
12.05.2013 15:56

Спрете ДПС, пълно е с рейсове от Тюркие, излезте българи, иначе РР идват ви мачкат

© 2008 - 2010 Svilengrad24.info | Условия за ползване | Контакти | Реклама При използване на информация от сайта позоваването на източник News.Svilengrad24.info е задължително